204147-OZ3LR4-82

Co roku w sieci pojawia si臋 mn贸stwo opinii na temat bezpiecze艅stwa i zdrowia grillowania. Zwolennicy jako najwa偶niejszy argument podaj膮 wytapianie t艂uszczu z mi臋sa, dzi臋ki czemu mi臋so staje si臋 po prostu chudsze. Niestety grupa pesymist贸w oskar偶a grillowanie o wytwarzanie proces贸w rakotw贸rczych. Kto jest bli偶ej prawdy? Jak staramy si臋 sprawi膰 by nasze potrawy grillowane by艂y jednocze艣nie pyszne i zdrowe? Postaramy si臋 o tym opowiedzie膰.

Warto艣膰 od偶ywcza posi艂ku

Przede wszystkim zdrowe znaczy mniej t艂uste. Dlatego na grilla staramy si臋 wybiera膰 najlepszej jako艣ci mi臋so, ale jednocze艣nie dbamy o jego zawarto艣膰 t艂uszczu. Niestety, nie mo偶na przyj膮膰, 偶e t艂uste mi臋so pod wp艂ywem grilla stanie si臋 po prostu chude. R贸wnie wa偶ne jest to, by wybiera膰 nie tylko mi臋so, ale r贸wnie偶 dr贸b i ryby. Ponadto idealnym rozwi膮zaniem dla zr贸wnowa偶enia troch臋 ci臋偶szego mi臋sa s膮 艣wie偶e sa艂atki z lekkimi sosami. Warto zauwa偶y膰, 偶e coraz wi臋ksz膮 popularno艣ci膮 na grillu ciesz膮 si臋 grillowanie faszerowane warzywa np. cukinie czy papryki. Zatem mo偶e by膰 zdrowo i r贸偶norodnie.

Grillowanie – higiena

Niby jest to oczywiste, ale wed艂ug bada艅 Ameryka艅skiego Towarzystwa Diabetologicznego tylko 44% ludzi zabieraj膮cych si臋 do przygotowania posi艂ku na 艂onie natury myje r臋ce? A oko艂o 40% domowych kucharzy u偶ywa tych samych, nie umytych w mi臋dzy czasie naczy艅 do zar贸wno surowego, jak i grillowanego mi臋sa. Czym mo偶e skutkowa膰 brak higieny? Przede wszystkim bulami brzucha, biegunkami, wymiotami i innymi bardzo nieprzyjemnymi przypad艂o艣ciami.

Przechowywanie

Latem, gdy temperatura ro艣nie i jest po prostu ciep艂o a nawet gor膮co ka偶da minuta ma znaczenie. Mi臋so nie mo偶e zbyt d艂ugo czeka膰 na obr贸bk臋, poniewa偶 ju偶 po kilku minutach w temperaturze pokojowej rozpoczynaj膮 si臋 procesy, kt贸re doprowadzaj膮 do psucia si臋 mi臋sa i rozwoju bakterii chorobotw贸rczych. Dotyczy to r贸wnie偶 mi臋sa marynowanego. Powinno ono si臋 marynowa膰 w lod贸wce i by膰 wyjmowane kilka chwil przed wrzuceniem na grilla. W ten spos贸b ograniczamy rozw贸j szkodliwych bakterii.

Dopiekanie do ko艅ca

Musimy pami臋ta膰, 偶e nawet grillowanie do poziomu medium rar musi doprowadzi膰 mi臋so do odpowiedniej temperatury. Wprawiony kucharz dok艂adnie wie, kiedy mi臋so jest ju偶 gotowe, a kiedy surowe. Warto zaufa膰 specjalistom. W domowych warunkach mo偶na korzysta膰 ze specjalnych termometr贸w. Problem niedopieczonego mi臋sa (i jego psucia w letnie upa艂y) jest szczeg贸lnie wa偶y dla kobiet w ci膮偶y. W 偶adnym wypadku nie wolno wtedy spo偶ywa膰 produkt贸w, kt贸rych nie jeste艣my pewni. Z tego偶 w艂a艣nie powodu uwa偶a si臋, 偶e przysz艂e mamy powinny zrezygnowa膰 z przyjemno艣ci grillowania. To samo tyczy si臋 dzieci.

Ciekawostka o ziemniakach

Badania holenderskich naukowc贸w udowodni艂y, 偶e obr贸bka ziemniak贸w w postaci pieczenia, sma偶enia czy grillowania jest szkodliwa dla naszego zdrowia. Okaza艂o si臋, 偶e w ten spos贸b powstaje szkodliwy zwi膮zek zwany akrylamidem, kt贸ry mo偶e mie膰 dzia艂ania rakotw贸rcze. Oczywi艣cie wszystko nale偶y przyjmowa膰 z rozs膮dkiem i po prostu r贸wnowa偶y膰 sk艂adniki naszego posi艂ku. Tak偶e ziemniaki w mniejszej ilo艣ci b臋d膮 po prostu zdrowsze i nie b臋d膮 powodowa膰 uczucia ci臋偶ko艣ci.

Alkohol? Mo偶e nie

Wiadomo, 偶e je艣li grillowanie to i piwo. Niestety, innego zdania mo偶e by膰 nasz 偶o艂膮dek i w膮troba. Mi臋so z grilla to zawsze du偶e obci膮偶enie dla naszego uk艂adu trawiennego. Po艂膮czenie tego z alkoholem daje nam mieszank臋, kt贸re pewnie trzeba b臋dzie odchorowa膰, Ale pami臋tajmy, 偶e najwa偶niejszy jest umiar i wszystko jest dla ludzi, ale w odpowiedniej proporcji.

My 偶yczymy smacznego i zapraszamy do sprawdzenia naszej oferty grillowej simple smile Czy grillowanie jest zdrowe?