Co roku w sieci pojawia się mnóstwo opinii na temat bezpieczeństwa i zdrowia grillowania. Zwolennicy jako najważniejszy argument podają wytapianie tłuszczu z mięsa, dzięki czemu mięso staje się po prostu chudsze. Niestety grupa pesymistów oskarża grillowanie o wytwarzanie procesów rakotwórczych. Kto jest bliżej prawdy? Jak staramy się sprawić by nasze potrawy grillowane były jednocześnie pyszne i zdrowe? Postaramy się o tym opowiedzieć.

Wartość odżywcza posiłku

Przede wszystkim zdrowe znaczy mniej tłuste. Dlatego na grilla staramy się wybierać najlepszej jakości mięso, ale jednocześnie dbamy o jego zawartość tłuszczu. Niestety, nie można przyjąć, że tłuste mięso pod wpływem grilla stanie się po prostu chude. Równie ważne jest to, by wybierać nie tylko mięso, ale również drób i ryby. Ponadto idealnym rozwiązaniem dla zrównoważenia trochę cięższego mięsa są świeże sałatki z lekkimi sosami. Warto zauważyć, że coraz większą popularnością na grillu cieszą się grillowanie faszerowane warzywa np. cukinie czy papryki. Zatem może być zdrowo i różnorodnie.

Grillowanie – higiena

Niby jest to oczywiste, ale według badań Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego tylko 44% ludzi zabierających się do przygotowania posiłku na łonie natury myje ręce? A około 40% domowych kucharzy używa tych samych, nie umytych w między czasie naczyń do zarówno surowego, jak i grillowanego mięsa. Czym może skutkować brak higieny? Przede wszystkim bulami brzucha, biegunkami, wymiotami i innymi bardzo nieprzyjemnymi przypadłościami.

Przechowywanie

Latem, gdy temperatura rośnie i jest po prostu ciepło a nawet gorąco każda minuta ma znaczenie. Mięso nie może zbyt długo czekać na obróbkę, ponieważ już po kilku minutach w temperaturze pokojowej rozpoczynają się procesy, które doprowadzają do psucia się mięsa i rozwoju bakterii chorobotwórczych. Dotyczy to również mięsa marynowanego. Powinno ono się marynować w lodówce i być wyjmowane kilka chwil przed wrzuceniem na grilla. W ten sposób ograniczamy rozwój szkodliwych bakterii.

Dopiekanie do końca

Musimy pamiętać, że nawet grillowanie do poziomu medium rar musi doprowadzić mięso do odpowiedniej temperatury. Wprawiony kucharz dokładnie wie, kiedy mięso jest już gotowe, a kiedy surowe. Warto zaufać specjalistom. W domowych warunkach można korzystać ze specjalnych termometrów. Problem niedopieczonego mięsa (i jego psucia w letnie upały) jest szczególnie waży dla kobiet w ciąży. W żadnym wypadku nie wolno wtedy spożywać produktów, których nie jesteśmy pewni. Z tegoż właśnie powodu uważa się, że przyszłe mamy powinny zrezygnować z przyjemności grillowania. To samo tyczy się dzieci.

Ciekawostka o ziemniakach

Badania holenderskich naukowców udowodniły, że obróbka ziemniaków w postaci pieczenia, smażenia czy grillowania jest szkodliwa dla naszego zdrowia. Okazało się, że w ten sposób powstaje szkodliwy związek zwany akrylamidem, który może mieć działania rakotwórcze. Oczywiście wszystko należy przyjmować z rozsądkiem i po prostu równoważyć składniki naszego posiłku. Także ziemniaki w mniejszej ilości będą po prostu zdrowsze i nie będą powodować uczucia ciężkości.

Alkohol? Może nie

Wiadomo, że jeśli grillowanie to i piwo. Niestety, innego zdania może być nasz żołądek i wątroba. Mięso z grilla to zawsze duże obciążenie dla naszego układu trawiennego. Połączenie tego z alkoholem daje nam mieszankę, które pewnie trzeba będzie odchorować, Ale pamiętajmy, że najważniejszy jest umiar i wszystko jest dla ludzi, ale w odpowiedniej proporcji.

My życzymy smacznego i zapraszamy do sprawdzenia naszej oferty grillowej 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *